.. "zdravé" potraviny

29.01.2012 22:04

Hezký den všem odběratelům Průvodce wellness,

s rozvojem celosvětového zájmu o zdravý životní styl se před několika lety začaly globalizovat i "zdravé" potraviny.
Ze dne na den chtěli mít všichni na stole balsamikové octy, kvalitní čokolády, citrusové plody...postižena byla i oblast výroby olivových olejů.
Dnes jsou tyto potraviny samozřejmostí a nikdo se nad tím nepozastaví.
Je dobré vědět, že jako populace kráčíme vpřed a chceme žít zdravě.
Nezamýšlíme se už ale nad tím, že takto dramatické zvýšení poptávky není možné uspokojit plnohodnotnou kvalitou - obzvlášť u rostlin, které začnou plně plodit až po dvaceti letech po vysazení.
Trh je zahlcen nekvalitními potravinami a my je kupujeme v domnění, že nejsme šizeni.
Tato důvěra ve výrobce vede k tragické situaci - přestáváme přemýšlet a nečteme etikety na potravinách.
U olivových olejů je hlavním kritériem kvality jejich kyselost. Tato hodnota udává obsah tzv. volných mastných kyselin.
Čím je jich méně, tím lépe.
Spousta z nás by si ráda koupila nefalšovaný extra panenský olivový olej lisovaný za studena.
To se ale obtížně dělá, když výrobce na etiketě tuto hodnotu neuvede.
Co hůř - v mnoha případech neuvádí žádné hodnoty obsahu klíčových složek.
Evidentně nám to nijak nevadí - tyto levné oleje s označením "Extra panenský" kupujeme dál.
Kde není rozum, chybí i zdraví...


Přeji pohodový den

Mgr. Martin Jelínek
www.kurzyatac.cz
www.facebook.com/mar.jelinek
www.receptyprozdravi.cz
www.martinjelinek.eu

 

© 2010-2012 WebMaster a-dvorak@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode