zásmažky

22.11.2010 20:28

Hezký den všem odběratelům Průvodce wellness,

  při nedávném natáčení pořadu s Českou televizí jsme debatovali o vhodnosti a možnostech používání zásmažek při přípravě jídel - jedno z mých oblíbených 
   témat v oblasti kulinářských aktivit.
 Ať už se cítíme býti součástí komunity gurmánů nebo pouze holdujeme
  konzumaci jídla z důvodu nezbytného příjmu energie a důležitých živin, jedno
   je zřejmé - zásmažky do kuchyně neodmyslitelně patří a ne každý je ochoten 
 vůbec uvažovat o jakékoli změně v zažitých postupech.
 Jíšky se připravují velmi jednoduše pražením mouky na tuku - na první pohled
   nic složitého. Slouží jako zahušťovací směs pro různé pokrmy, nejčastěji
polévek, gulášů či omáček a ne vždy o zásmažkách uvažujeme jako o něčem, co může posunout nutriční význam celého pokrmu do odlišných dimenzí.
    V čem spočívá chyták?
  Jako ve všech jiných případech mám spoustu možností:
1. Můžu použít bílou mouku a jakýkoli druh ztuženého tuku, který zpěním a
    postupně vmíchám dané množství mouky.
Výsledek: Zbytečně vysoký glykemický index, nepřiměřený obsah nasycených
                 tuků. Hospodyňky si sice libují, že často používané tuky v podobě Hery
                 a jiných příbuzných se tak snadno nepřepálí, není to ale argument 
                 "svatý": dnes už je známo, že při teplotách nad 120°C u některých
                 potravin (patří mezi ně např.brambory nebo obiloviny) vznikají látky,
                 kterým se přisuzují karcinogenní účinky. Nejen z tohoto důvodu je
                 "zdravější" použít olej vhodný k úpravám při nižších teplotách.
2. Jedinec osvícený know-how z oblasti zdravé kuchyně smíchá celozrnnou 
    mouku s olejem lisovaným za studena, v dnešní době sáhne nejčastěji po
    olivovém oleji.
                 Proč ne?
     Pokud olej nepřepálím (což bych nemusel, kouřový bod se pohybuje kolem
  180°C), získám přínos v podobě "zdravých" nenasycených tuků a celkově 
  výživově bohatší směsi.
     Mlsným jazýčkům se nemusí líbit odlišná výsledná chuť, kerá je schopna
  pokrm ovlivnit, vše je ale otázkou volby vlastního výběru.
3. Nadšenec hledající zlatý grál dokonalosti bude s největší pravděpodobností
    experimentovat s měnícím se zastoupením množství vhodného tuku a mouky z
  důvodu snižování kalorické hodnoty celého pokrmu, nirvánu pak najde např. u
 maličkosti, jako je rozvařená zelenina rozmixovaná společně s lněnými semínky.
  Když jsem pokoušel tuto formu (rádoby) dokonalosti propagovat, začal jsem si z
   důvodu podezřelých pohledů ze strany všech přítomných připadat nepatřičně.
 Možná mám postižené chuťové buňky, možná jenom svými názory nezapadám do
  šedi průměru (a to nejsem vegetarián ani vegan...zatím).
 Ale ať o tom uvažuji z jakékoli strany, pořád jsem přesvědčen, že se jedná velmi
   vhodnou variantu jíšky - hodně vlákniny a omega-3 kyselin, menší dávka antikarcinogenních fytoestrogenů, i nějaký vitamín s minerály by se našel (když tak zpětně čtu poslední větu, začínám chápat pohledy nezasvěcených posluchačů
   - o čem to vlastně mluví?).

Přeji pohodový den

 
Mgr. Martin Jelínek
www.kurzyatac.cz
 

© 2010-2012 WebMaster a-dvorak@seznam.cz

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode