:-( kouření!!

28.04.2011 21:55

Hezký den všem odběratelům Průvodce wellness,

   mluvit nebo psát cokoli o tom, že kouření škodí zdraví, se dnes téměř nenosí. Alespoň ne u té skupiny populace, která ke svému zdraví přistupuje s despektem.
  Volné radikály, dehet, plísně, nikotin a více než 4000 dalších chemikálií, následně vznikající fyzická i psychická závislost, zhoubné nádory různých tkání a orgánů, celková destrukce organismu... 
   všichni tyto informace známe, kuřáci dokonce s úsměvem čtou na každé zakoupené krabičce hesla typu "Kouření může zabíjet" či jiné slogany snažící se "závisláky" odradit od tohoto zlozvyku.
  Cigarety se neustále zdražují, statistiky ale o snižování jejich spotřeby pozitivně nehovoří. Donekonečna se štědře dotují výzkumy prokazující všemožné
  negativní dopady dlouhodobého kouření na lidské zdraví, hledají se možnosti, jak u skutečně závislých kuřáků snížit negativní dopad tohoto počínání.
  Vyrábí se multivitamíny pro kuřáky (pro nezasvěcené do problematiky se jedná o obyčejný
   multivitamín zbavený antioxidantu beta karotenu, u kterého studie prokázaly schopnost 
  podporovat rozvoj zhoubného onemocnění plic u kuřáků. Ve finále si kuřák koupí takový produkt, který obsahuje o jednu složku méně a zaplatí za něj o 20% více...).
   V jednotlivých zemích vznikají občasné snahy odsunout kuřáky z veřejných prostor atd atd. Výsledek je všude stejný - mezi nejbohatší firmy na světě stále patří farmaceutické společnosti a výrobci tabáku.
     Co naplat, asi nebude mít význam snažit se vycházet vstříc lidem, kteří o pomoc nemají zájem.
Smutné, ne-li tragické na celé situaci je ale to, že pěstováním tohoto zlozvyku škodíme i svému okolí. Opět opusťme prostor diskuze zabývající se škodlivostí pasívního kouření
na dospělou populaci. 
 Tragickou situací je míněno především nezodpovědné kouření matek v průběhu těhotenství
   Ubližovat ještě nenarozeným dětem není fér.
   Není to správné, spravedlivé, slušné...dala by se najít spousta výrazů vystihující tento stav.
Na svět pak přicházejí děti - budoucnost nás všech - s nižší porodní hmotností, vrozenými
  poruchami imunitního systému, zvýšeným rizikem syndromu náhlého úmrtí, ekzémy, neurologickými abnormalitami (hyperaktivitou, depresemi...). 
 Výčet problémů by byl velmi dlouhý a skutečně smutný.
Vyvolávat negativní emoce je ale zbytečné, protože nic nevyřeší - smutek a žal nikomu nepomohou. Rozčilování se a následný pocit bezmocnosti taktéž ne.
  Pokud už máme na tomto světě vykonat něco smysluplného, má význam přiložit ruku k dílu a přičinit se na jakékoli úrovni.
Tímto bych rád požádal tu část ženské populace, ke které se tento průvodce zdravého životního stylu dostal a současně jsou nebo byly v době nedávné nositelky dalšího života, aby se anonymně 
   zúčastnily rozsáhlého výzkumu prováděného v naší zemi krátkým vyplněním dotazníku na https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHlFWWt3WEp4bG41bTRqc0RGaXNFS0E6MQ
      I svými zkušenostmi můžeme malou měrou přispět ke zlepšení ne příliš šťastné situace v této oblasti.
   Předem děkuji všem, kteří podporují snahy o zdokonalení tohoto světa :o)


Přeji pohodový den

 
Mgr. Martin Jelínek
www.kurzyatac.cz
www.facebook.com/mgrmartinjelinek
www.martinjelinek.eu


 

© 2010-2012 WebMaster a-dvorak@seznam.cz

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode