Jamie Oliver

13.06.2012 21:00

Se zájmem jsem loni sledoval,

jak světoznámý kuchař Jamie Oliver odstartoval v americe svým pořadem kampaň proti výrobě masového separátu.
Důvody většina lidí pochopí poté, co na vlastní oči uvidí, jak se separát vyrábí.

"Nic oku lahodícího", řekl by klasik.
"Vcelku nechutné", ohodnotí obyčejný konzument.

Jamie velmi trefně poukázal na fakt, že posledních 20 let začal masný průmysl pro lidi používat něco, co bylo doposud součástí žrádla pro psy.
Ve výsledku levné a po ochucení spektrem chemikálií dokonce i poživatelné.

Dnes je separát, některými označován jako "růžový sliz", naprosto běžnou soužástí karbanátků nebo mnoha uzenin.

Když zabrouzdáte na některá diskuzní fóra, kde nadšení i rozhořčení "amíci" situaci stále ještě řeší, zjistíte jednu zajímavou věc:

Stoupenci "zdravějšího" životního stylu se Jamieho zastávají a děkují za jeho kamínek, kterým spustil celou lavinu. Všichni přece chceme jíst zdravěji.

Odpůrci se naopak prezentují nenávistnými komentáři. Některé masokombináty musely být zavřeny a lidé přišli o práci.

Co že to vlastně Jamie udělal?

Veřejně ukázal, jak se zpracovávají některé druhy masa.

Prostě informoval.

Žádné protesty ani náročné demonstrace.
Zvolil jednoduchý a svým způsobem i nejúčinnější metodu vedoucí ke změnám - princip nebojování.

Jedny z nejsledovanějších programů na TV obrazovkách jsou pořady o vaření.
Myslíte si, že někdo z fenoménů české gastronomie bude schopen schopen něčeho podobného?

Přeji pohodový den

S pozdravem,
Mgr. Martin Jelínek
info@kurzyatac.cz

© 2010-2012 WebMaster a-dvorak@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode