cvičení

02.02.2010 22:19


Hezký den všem odběratelům Průvodce wellness,

ať už soutěžíme v programu Buďme fit nebo cvičíme pouze pro radost, bezpochyby se nechceme dopouštět chyb, které nám mohou kazit radost z celého snažení, v některých případech dokonce i zhoršit konečný výsledek naší aktivity.
Existuje několik zásadních prohřešků, kterých se - kupodivu - dopouští převážná většina nejen začátečníků, ale i středně pokročilých v oblasti rekreační pohybové činnosti, následně i stravování samotném.
Podívejme se společně na ty nejdůležitější, jejichž odstranění nám pomůže mít mnohem větší radost z investované snahy.
 Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při cvičení:
1. Nedostatečně se rozcvičujeme a protahujeme - prostě jsme líní provádět tzv. strečink, který by měl tvořit nedílnou součást každého treninku. Postačí několik málo minut, i tyto ale lépe přizpůsobí naše svaly na připravovanou zátěž (a vůbec nezáleží na formě nebo intenzitě zátěže, rozcvičovat bychom se měli vždy).
2. Cviky provádíme technicky špatně - zkusme si někdy na jakémkoli sportovišti všimnout svých "spolubojovníků", jak jednotlivé cviky provádí (není důležité, zda
cvičíme ve fitcentru nebo jsme se rozhodli např. pro jógu nebo kalanetiku) - pravdou je, že všichni musíme projít vývojem procesu učení se. Problém spočívá v tom, že většinou usneme ve vlastní zóně komfortu, kterou si v průběhu života vytváříme, a nechce se nám "dotáhnout" věci do finální podoby. Stejné je to i se cvičením - naučíme se (nebo si pouze necháme vysvětlit) pár základních pouček a dál svoje možnosti nerozvíjíme.
3. Nehledáme možnosti, jak cvičení zefektivnit - většinou dochází k situacím, kdy si necháme sestavit cvičební plán, který dodržujeme, bohužel si neuvědomíme, že naše tělo má velmi zajímavou schopnost adaptace na fyzickou i mentální zátěž - i přesto, že budeme pravidelně investovat energii do pohybu, po určité době se taková činnost stává stále méně a méně efektivní. Vyplatí se proto v určitých časových intervalech zátěž obměňovat.

Příště pár tipů ke stravování...

- Všem studujícím i absolventům kurzu Poradce pro výživu - hlásíme úspěšně se rozšiřující sbírku dotazů i odpovědí v Poradnách, využijte jejich potenciál pro další studium.
 
Přeji pohodový den


Mgr. Martin Jelínek
www.kurzyatac.cz
 

© 2010-2012 WebMaster a-dvorak@seznam.cz

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode