???????

16.04.2011 21:44

Hezký den všem odběratelům Průvodce wellness,

 přesvědčovat v dnešní době rozumně uvažujícího člověka o faktu, že jsme tvůrci vlastního osudu i svého štěstí, bude asi zbytečné. Alespoň by to mělo platit
 u lidí, kteří pravidelně a ochotně používají ke každodenní činnosti svůj mozek a jsou ochotni připustit, že vnější okolnosti zasahující jim do života je
    nemohou nijak výrazně ohrozit.
  Řekněme, že jsem člověk, který se vlastní vinou propracoval (v našem modelovém příkladě "projedl") k výrazné nadváze.
  Připusťme, že jsem se rozhodl s tímto stavem něco udělat a vydám se na pomoc ke specialistovi, který mě "opraví".
  Berme také v úvahu, že poslechnu jeho rady, budu zuřivě a souhlasně kývat hlavou na všechno, co mi doporučí a skutečně to budu myslet vážně.
  Prostě "půjdu do sebe".
 Vezmu rozpis jídelníčku, rozhodnu se začít s doporučeným pohybem a za měsíc se budu těšit na kontrolní měření, které mi ukáže přesné hodnoty postupného zlepšování mé tělesné konstituce.
  Po uklidnění emocí v klidu domova znovu pročtu seznam doporučení a s klidným srdcem zjistím, že až tak dramatické to opravdu nebude. Přestanu smažit, celkově omezím tuky - odborníkovi se podařilo mi vysvětlit, že tato změna bolet nebude.
  V této fáziprocesu změn souhlasím.
Horší to bude se sladkostmi.
  Nejsem ale přece žádné "béčko", občasnou chuť na čokoládu "zatluču do země"...
Nejradostnější pocity zažívám u doporučení pohybu - původní děs z toho, že budu
   muset svoje tělo trápit v posilovně nebo začít jezdit na kole, ze kterého mě bolí
  záda i partie nacházející se na těle trochu níže, střídá úleva. Bylo mi totiž náležitě vysvětleno, že v první fázi - tedy jako u začátečníka - je naprosto dostačující provádět obyčejné procházky.
  Vidina absence bolesti týraného těla mě povzbudí - každodenní procházky přece nebudou problém. Matně si vzpomínám, že byla řeč o minimu v podobě
deseti tisíc našlapaných kroků každý den. Údajně je to čtyři až pět kilometrů.
  Na pomoc si beru psa, který pohyb potřebuje také - neustálé povalování se mnou na sedačce u televize zformovalo jeho postavu do obdobných tvarů jako u mě. 
 Hlavou mi probleskne přísloví "Jaký pán, takový pes".
 Proč ne? Ve dvou se to lépe táhne, budeme se na procházce tedy tahat
   vzájemně.
 Beru vše do svých rukpou a nastavuji v domácnosti nekompromisní změny.
     První den se proti mě (a mému mazlíčkoví taktéž) postavila samotná matka příroda a nadělila nám pořádný liják. Co se dá dělat - beru psa a místo výtahu použiji schodiště, kterému jsem dal sbohem už před pár lety. Aspoň opráším pavučiny. Zajdu do podchodu a koukám na psa, jak mě zoufale prosí očima, že dál jít nemůže.
 Vybavuje se mi další přísloví - "Počasí, do kterého bych ani psa nevyhnal". No nic, dnes to na deset tisíc kroků nevypadá. Alespoň se vrátím stejnou trasou a vyšlapu schody i opačným směrem.
   Druhý den při pohádkově krásném slunečném počasí vyrážím se psím kamarádem "do terénu" znovu. Po dvaceti minutách svižné procházky mě z ostrého slunce rozbolely oči. Beru zpátečku a vyrážím k domovu. Co kdyby ozónová díra pustila více škodlivých paprsků a pejsek oslepnul...
   Třetí den mě u vchodu zastavila sousedka. Podařilo se mi ji setřást až po čtyřiceti minutách "přátelského pokecu". Dnešní procházka opět žádné terno.
   Po měsíci sedím na konzultaci u svého poradce a bezradně zírám na výsledky měření svých tělesných parametrů.
  Jak je možné, že se nelepším? Nějaká sladkost sice občas proklouzne, ale tučné už nejím...alespoň ne v takovém množství, jako v minulosti.
   A energetický výdej jsem také zvýšil - každý den na procházce!!!
 Mému poradci se evidentně výsledky nelíbí a mluví něco o špatném poměru mezi příjmem a výdejem energie.
 To téměř zavání dietou - a na ničem takovém jsme se nedomlouvali. Žádné diety, žádné omezování se - co z toho života budu mít?
 Odcházím znechucen domů. Draze zaplacené rady specialisty nefungují. Tolik změn za jeden měsíc a žádné výsledky. Čert aby je všechny vzal... 

Přeji pohodový den :o)

 
Mgr. Martin Jelínek
www.kurzyatac.cz
www.facebook.com/mgrmartinjelinek
www.martinjelinek.eu


 

© 2010-2012 WebMaster a-dvorak@seznam.cz

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode